top of page

Reglement

Algemene visie kinderopvang “Duimelotje”
Gedragen door een enthousiast team biedt Duimelotje kwalitatieve kinderopvang waarin elk kind, ongeacht zijn achtergrond of mogelijkheden, op zijn eigen tempo en vanuit zijn eigen talenten mag openbloeien. Vanuit respect voor elkaar en met ouders als partner bouwen we een professionele werking uit.


Pedagogische visie
Welbevinden en betrokkenheid staat centraal in onze werking. Het is wanneer kinderen zich goed in hun vel voelen, plezier kunnen hebben en in staat zijn om te exploreren dat ze zich verder kunnen ontwikkelen. We proberen het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten, zodat kinderen met een positief zelfbeeld de opvang kunnen verlaten. (Zie meer bij Onze visie)

​

Kind-volgsysteem 

Volgend op de pedagogische visie, schenken wij veel aandacht aan het welbevinden en de betrokkenheid van uw kind binnen onze opvang. De opvolging hiervan gebeurt aan de hand van het gestandaardiseerde kind-volgsysteem: “d-care”. De kinderbegeleiders observeren op regelmatige momenten op basis van dit systeem. Deze observaties krijgen jullie mee via het dagrapport.

​

Kostprijs

Duimelotje werkt met een IKT-systeem (inkomensgerelateerde kinderopvang) d.w.z. dat de kostprijs berekend wordt op het inkomen van de ouder(s). Deze wordt door de ouders aangevraagd via de site van Kind en Gezin. Zie https://www.vlaanderen.be/publicaties/inkomenstarief-voor-ouders

​

Afwezigheden
Gerechtvaardigde afwezigheidsdagen: u hebt recht op 18 niet betalende dagen per jaar voor een voltijdse opvang.

Bij het begin van het nieuwe jaar (januari) gaat de teller terug op 0.
 

Zijn de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen op, dan gaan de ongerechtvaardigde afwezigheidsdagen in. Hierbij wordt het maximumtarief per dag aangerekend volgens de maximumprijs van Kind en gezin.


Wanneer u ’s morgens beslist om uw kindje niet te brengen, laat het ons weten voor 9u.

​

Wachtlijst

Wanneer u de beslissing heeft genomen om uw kindje naar onze groepsopvang te laten komen, komt uw
aanvraag terecht op de wachtlijst. De beslissing of een kind dat staat op de wachtlijst al dan niet wordt
opgenomen in de groepsopvang, gebeurt op basis van de volgende criteria.
Het basisprincipe:
Als basisregel geldt dat de organisator van de kinderopvang voorrang geeft aan gezinnen waarvoor
kinderopvang noodzakelijk is om te werken of om een opleiding met het oog op werk te volgen.
In het kader van de voormelde voorrang geeft de kinderopvang absolute voorrang aan:

1. Gezinnen die in totaliteit gemiddeld minstens:

  • 4/5 de werken;

  • of een 4/5 de dagopleiding volgen met oog op werk;

  • of 4/5 de combinatie van werken en dagopleiding volgen met het oog op werk;

2. Broertjes of zusjes van kinderen die tegelijkertijd naar dezelfde kinderopvang gaan;

3. Pleegkinderen.

​

Wat verstaan we onder in totaliteit 4/5 de?
In een twee-oudergezin moeten beide ouders minstens 4/5 de werken of een 4/5 de dagopleiding volgen. In een twee-oudergezin, wordt gekeken naar de gemiddelde tewerkstellingsbreuk. Bijvoorbeeld: als de ene ouder voltijds werkt en de andere minstens 3/5 de , voldoet het gezin aan de voorwaarde in totaliteit, gemiddeld 4/5 de aan het werk.


Wat verstaan we onder 4/5 de dagopleiding met oog op werk?

  • Een intensief traject naar werk

  • Een intensief inburgeringstraject

  • Een intensieve opleiding die leid tot een onderwijskwalificatie

​

Bij het moment van de aanvraag volstaat een verklaring op eer. De controle op deze verklaringen op eer zal gebeuren door Opgroeien. De controle gebeurd op basis:

  1. een kopie van het arbeidscontract of een attest van de werkgever of een uittreksel uit de kruispuntbankvoor ondernemingen; ( bij minstens 4/5 de werken)

  2. een attest van een arbeidsbemiddelingsdienst of opleidingsinstantie)

  3. een inburgeringscontract;

  4. een attest van gezinssamelstelling ( bij broertjes en zusjes)

  5. attest van pleegzorgorganisatie;

  6. als dat van toepassing is, een uitspraak van de rechtbank over de verblijfsregeling van de kinderen ( bijbroertjes en zusjes).

​

Definitieve inschrijving
Uw kindje is definitief ingeschreven in Duimelotje na ondertekening van het contract, na betaling van het inschrijvingsgeld. 
In het contract staat beschreven welke dagen of dagdelen uw kindje naar de opvang komt. Het wijzigen van de dagen gedurende de hele opvangperiode is bespreekbaar met de verantwoordelijke.

​

Opzeg door de ouders
De overeenkomst afgesloten met Duimelotje is bindend. Indien u toch afziet van de opvang, gelieve dit dan aangetekend per brief mee te delen aan de verantwoordelijke. De opzegperiode bedraagt 2 maanden.

​

Opzeg door Duimelotje
Duimelotje kan de overeenkomst van opvang opzeggen mits een opzegperiode van 2 maanden indien het contract niet wordt nageleefd of slechte communicatie waardoor de werking in gedrang komt. B
ij het niet betalen van facturen kan de opvang onmiddellijk gestopt worden.

​

Het onthaal
Vanaf 7u15 staan we klaar om uw kindje op te vangen in Duimelotje. De ouders brengen hun kleine spruit zelf naar binnen.

Het ontbijt is een familiegebeuren, maar omdat het soms allemaal snel moet gaan ’s morgens of omdat jullie kindje nog geen eetlust heeft kunnen de kindjes die voor 8u komen hun boterhammetje in Duimelotje eten. Flesvoeding moet thuis gegeven worden! Om 9u00 kunnen onze activiteiten of verzorging beginnen. De allerkleinsten en de kruipertjes worden verluierd en kunnen nog eventjes spelen voordat ze een dutje gaan doen. In de peutergroep is er dan tijd voor een fruitmoment en een leuke babbel. Daarna is het tijd voor de zindelijkheidstraining met daaropvolgend een geleide activiteit voor degene die er zin in hebben of vrij spelen. Elke morgen, als het weer het toelaat, gaan we een frisse neus ophalen in de tuin. 

​

Voeding
De voedingsmomenten bij de baby’s zijn individuele momenten. Borstvoeding is de ideale voeding voor je kind en u kan gerust uw kind zelf komen voeden of de afgekolfde melk meebrengen naar de opvang. U brengt de moedermelk mee in steriele flesjes, in bewaarpotjes of diepgevroren met lege steriele flesjes erbij. Wij zorgen ervoor dat de moedermelk op de juiste manier bewaard wordt en opgewarmd wordt. Ofwel kies je voor poedermelk en breng je het melkpoeder apart mee. De flesvoeding wordt bereid net voor het toedienen. Start uw kindje met fruitpap of groentepap? Die beslissing hangt van de ouder af. Laat het ons weten wanneer we mogen starten met de vaste voeding. Als uw kindje speciale dieetvoeding nodig heeft, brengt u deze zelf mee van thuis. ( of anders bepaald in overleg). Eetmoment met de peuters gebeurt gezamenlijk. Er wordt steeds vers gekookt. Ons vieruurtje bestaat uit een boterham, fruit, yoghurt, soep of soms wel eens pannenkoeken. We stimuleren onze kindjes om alleen te leren eten. Onze menu wordt elektronisch bij het dagrapport doorgestuurd. Bij verjaardagen vragen we geen snoep of andere cadeaus mee te brengen. Een stukje fruit of een koekje is veel gezonder.

​

Verzorging en kledij

  • Uw kindje komt naar de groepsopvang om te spelen, zorg voor speelkledij waarin het kind vrij kan bewegen en die eventueel mag vuil worden en aangepast aan de weersomstandigheden.

  • Er zijn individuele kapstokjes in de ontvangstruimte die dienen om de jasjes en zakjes voor reservekleding op te bergen.

  • De luiers moeten niet worden meegebracht. Per dag dat je kindje naar de opvang komt zal er een forfait worden aangerekend. We werken samen met de firma Woosh. Deze firma werkt ecologisch en doen de recyclage van de luiers. De luiers zijn van Little Big Change en zijn hypoallergeen, dermatologisch getest en geproduceerd met 100% groene stroom.

  • Als uw kind om medische redenen onze verzorgingsproducten niet mag gebruiken, kunnen deze zelf meegebracht worden.

​

Slapen

  • Voor elk kindje wordt er een bedje voorzien.

  • De kleinsten slapen 2 à 3 keer volgens behoefte. Het slaapmoment gebeurt bij de peuters na het middagmaal. Elke peuter doet een middagdutje of rustmoment;

  • Tutje dat best in de groepsopvang blijven. Om het tutje zo herkenbaar mogelijk te maken vragen we steeds hetzelfde type tutje (kleur, merk, figuurtje) mee te brengen. Een fopspeentouwtje is omwille van veiligheidsredenen niet toegestaan in de groepsopvang. Heeft uw kindje een knuffel, zorg je dat er ook één in de groepsopvang blijft.

​

Ziekte
Als je kindje ziek is, kan het niet naar de opvang komen. Daarom verzoeken we reeds op voorhand een oplossing te zoeken voor het geval dat je kind ’s ochtends ziek zou zijn en er dringend alternatieve opvang nodig is. Wij benadrukken dit enerzijds in het belang van het kind zelf, anderzijds in het belang van de andere kinderen en de extra werkbelasting die de zorg van het zieke kind met zich meebrengt. 

​

Correspondentie
Wij vinden het belangrijk dat er een goede communicatie is tussen de ouders en de medewerkers van Duimelotje. Dagelijks wordt een dagrapport met alle nuttige informatie via email doorgestuurd naar de ouders.

​

Foto’s en video-opnames
Tijdens de opvang worden er regelmatig foto’s en beelden gemaakt van uw kindje. Deze beelden worden op regelmatige tijdstippen op onze gesloten FB-groep geplaatst. Door ondertekening van uw contract verklaart u zich akkoord me ons huisreglement en geeft u stilzwijgend toestemming om spontane foto’s en sfeerbeelden te maken en te publiceren op onze website. U heeft recht op toegang. Indien u niet wilt dat er beelden gemaakt worden van uw kindje gelieve ons daar schriftelijk van op de hoogte te brengen.

​

Veiligheid
Voor de veiligheid kan er niemand zomaar binnenvallen in de opvang.
U kan uw kindje enkel zelf afhalen of een volmacht geven aan een andere persoon. Wij vragen dan ook bij de inschrijving om dit op de inlichtingsfiche te noteren. Elke wijziging moet onmiddellijk worden gemeld bij de verantwoordelijken.

​

Klachten
Wanneer u klachten hebt over de opvang en u vindt geen weerklank bij de verantwoordelijke, dan kan u zich steeds wenden tot:
Klachtendienst Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel. 

Contact

Vekenstraat 38
9255 Opdorp

0475/35 34 67

duimelotjeopdorp@gmail.com


 

bottom of page